5 οικονομικές απάτες οι οποίες είναι μεταμφιεσμένες ως "σοφία"

2013-12-08 19:44

#1 Υψηλή μόρφωση

Η απάτη του σχολείο=επιτυχία

Χωρίς να φανώ αντιεκπαιδευτικός, η αλήθεια είναι πως όσο πιο μεγάλη σχολική εκπαίδευση λαμβάνει κανείς, αυτό δεν τον κάνει αυτόματα οικονομικά μορφωμένο. Η επίσημη εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με μόρφωση. Μόρφωση είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του αναζητώντας τα κατάλληλα εργαλεία. Η σχολική εκπαίδευση μας βοηθάει στο να μάθουμε ένα τρόπο εργασίας μέσω του οποίου θα κερδίζουμε κάποια χρήματα αλλά από εκεί και πέρα δεν μας μορφώνει κατάλληλα για το πως θα αυξήσουμε αυτά τα χρήματα ή τουλάχιστον πως θα τα αξιοποιήσουμε με τον πιο έξυπνο τρόπο. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε τις βασικές γνώσεις αλλά είναι σημαντικό να εκπαιδευτούμε στο να σκεφτόμαστε με το δικό μας κεφάλι, πράγμα στο οποίο η σημερινή μόρφωση δεν βοηθάει. Το μεγαλύτερο οικονομικό σχολείο και σχολείο ανάπτυξης σκεπτομορφών και ικανοτήτων είναι το να έχει κανείς μια επιχείρηση που να μπορεί να τη θεωρεί δική του.

#2 Βρες μια δουλειά

Σε συνέχεια έρχεται ο άλλος μεγάλος πυλώνας του σημερινού οικονομικού συστήματος. Να πάω σχολείο ώστε μετά να βρω μια δουλειά. Θεωρώ ότι είναι απάτη ειδικά στις σημερινές συνθήκες γιατί δεν προσφέρει σταθερότητα. Μια δουλειά στην ουσία σε κάνει φτωχότερο. Όσο πιο ψηλές αμοιβές έχεις, τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνεις(θεωρητικά). Στην σημερινή οικονομία, κάθε έννοια ασφάλειας της μισθωτής εργασίας έχει χαθεί, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους καθημερινά και ο μόνος τρόπος ασφάλειας είναι να είσαι αυτός που κατέχει την εταιρεία. Αλλιώς καταλήγεις να δουλεύεις για κάποιον άλλο με αμφίβολη ανταπόδοση.

#3 Δούλεψε σκληρά

Δεν είναι απόλυτα κακό, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα σε κουράζει και έχεις μικρότερες επιστροφές από το αν δούλευες ΕΞΥΠΝΑ. Χρειάζεται προσπάθεια σίγουρα, αλλά στον 21ο αιώνα η παλιά δοκιμασμένη εξίσωση προσπάθεια=ανταμοιβή οικονομικά τουλάχιστον φαίνεται να μην δουλεύει. Το μέσο εισόδημα πέφτει και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάνονται οι δουλειές λίγο πριν τη συνταξιοδότηση. Το να δουλεύεις 40 χρόνια και στο τέλος να παίρνεις λεφτά τα οποία ίσα που αρκούν για τις καθημερινές ανάγκες δεν είναι έξυπνο.Ο χρόνος δεν γυρίζει και η μετάνοια θα είναι αναπόφευκτη μαζί με όλα τα ψυχικά προβλήματα που θα φέρει. Άσχημος τρόπος να ζει κανείς, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος όπως μας έχουν μάθει να νομίζουμε. Αντί να δουλέψεις εσύ για λεφτά, θα μπορείς να βάλεις αυτά να δουλέψουν για εσένα. Ευτυχώς η σημερινή εποχή μας δίνει άπειρες επιλογές για κάτι τέτοιο.

#4 Ζήσε με λιγότερα

Για ποιό λόγο; Στην Ελλάδα με την έλευση της τρόϊκας ακούμε αυτή τη πιπίλα συχνά. Το μέσο εισόδημα με τις μειώσεις και παράλληλα με τις αυξήσεις φόρων και όλων των δόσεων που παραμένουν σταθερές, παίρνει την κατιούσα. Το αποτέλεσμα; Να ζούνε με περικοπές σε ΦΑΓΗΤΟ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ συνήθως!! Δηλαδή στα μόνα που δεν παίρνουν περικοπή, αντίθετα χρειάζονται επένδυση. .Για να γίνει κανείς "πλούσιος" δεν χρειάζεται να κόβει δαπάνες. Απλά να βρει καινούριες πηγές εισοδημάτων. Μην κόβεις τα μέσα σου, αύξησέ τα. Αυτό είναι θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Αν ακούσεις κάποιον να λέει "δεν μπορώ να το αγοράσω αυτό, είναι ακριβό" ρώτα τον: "και τι κάνεις για αυτό;"  Μην κοιτάς από που θα κόψεις για να πάρεις κάτι που θέλεις, αντίθετα δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να κερδίσεις αρκετά για να μπορέσεις να το πάρεις. Και εδώ το κλειδί είναι η εξής φράση του Jim Rohn: "τα κέρδη είναι καλύτερα από τους μισθούς".

#5 Αποταμίευσε χρήματα

Το ότι αυτό είναι στο #5 είναι τυχαίο, ίσως είναι το πιο σημαντικό. Ποιός θέλει να αποταμιεύει χρήματα; Ας το δούμε έτσι: τα χρήματα είναι απλά ο καθιερωμένος τρόπος συναλλαγών. Τίποτα περισσότερο. Αν οι άνθρωποι βρίσκανε τον τρόπο να σκεφτούν κάτι πιο έξυπνο, αύριο πρωί κιόλας τα χρήματα θα ήταν παρελθόν. Σήμερα οι τράπεζες πληρώνουν μικρότερο τόκο στα χρήματα σου από  το ποσοστό του πληθωρισμού. Σκέψου με 10ευρώ τι έπαιρνες πριν 10 χρόνια και τι παίρνεις σήμερα. Ο πληθωρισμός και οι διάφορες αυξήσεις στα πάντα είναι ο μεγάλος εχθρός των αποταμιευτών. Χώρια τα κουρέματα καταθέσεων που θα έρθουν. Τα νομίσματα καταρρέουν. Η έξυπνη λύση είναι να τα μετατρέψεις σε κάτι που αποφέρει κέρδος και τα πολλαπλασιάζει όπως είναι μια επιχείρηση, μια επένδυση, ένα περιουσιακό στοιχείο. Η αποταμίευση είναι παθητική επιλογή ενώ μια επένδυση είναι ενεργητική στάση.